Odyssee Reisgidsen

[ Start ] [ Contact ] [ Sitemap ] [Zoeken]

 

Odyssee Reisgidsen

Monarchie & Republiek 

Herman Gorter

GroenLinks

Een Ander Nederland

Gepubliceerde artikelen

Dualisme

Zuidelijke Kaukasus

Dinsdagboek

Eerste Kamer

Raad van Europa

Emancipatiemachine

Stappen door de Nieuwe Stad

PSP

Reisverslagen

BMC

 

 

Odyssee Reisgidsen: Stel je eigen reisgids samen!                     

Als je reist ken je het verschijnsel: je loopt rond met een dikke gids over Griekenland, maar de helft van de gids bevat informatie over eilanden en steden die je niet bezoekt. Odyssee reisgidsen biedt de oplossing.

De bekende Odyssee reisgidsen zijn terug. Niet als boek, maar als PDF-bestand. Je kunt je eigen gids samenstellen: als je alleen naar een regio of stad gaat, kun je dát deel bestellen. De Griekse eilanden gaan gewoon per stuk over de digitale toonbank. Ook de informatieve achtergrondinformatie (geschiedenis, kunst, politiek, samenleving, praktische informatie) kun je naar keuze bestellen. En dat alles tegen een schappelijke prijs.

 

 

 

'De Beste Nederlandstalige Reisgidsenserie’

Odyssee Reisgidsen is een origineel Nederlandse reisgidsenserie, die zich richt op de zelfstandige reiziger met een meer dan gemiddelde belangstelling voor de cultuur, de geschiedenis en de samenleving van het land dat hij of zij bezoekt.
De serie ging in 1988 van start. De eerste gids was ‘Griekenland’, een jaar gevolgd door ‘Portugal’. Daarna verschenen er tot 2002 ca. 30 titels, waarvan Bartho Hendriksen en Leo Platvoet de meeste schreven. Zij zijn vanaf de start in 1988 nauw betrokken bij de Odysseereeks, die aanvankelijk door de SUA werd uitgegeven. Met Joost Lagendijk, toen redacteur bij Uitgeverij SUA, ontwikkelden zij de serie. In 1994 werd de SUA overgenomen door de literaire uitgeverij De Geus. Odyssee had zich inmiddels een goede positie op de reisgidsenmarkt verworven en kon rekenen op veel positieve reacties. In 1995 kreeg Odyssee een eervolle vermelding van ANWB-reizen als ‘Beste Nederlandstalige Reisgidsserie’ in het kader van de toen jaarlijks toegekende prijs ‘De Reizende Zon’.
Na enige jaren ontdekte De Geus dat het uitgeven van een reisgids een ander metier is dan het publiceren van een roman. Odyssee kwam in handen van Unieboek/Van Reemst, een in reisgidsen gespecialiseerde uitgeverij, die onderdeel was van de Perscombinatie. Unieboek stak de reeks in een nieuw jasje en bracht in snel tempo 24 geactualiseerde titels uit. Het waren eind jaren ’90 de hoogtijdagen van de reisgidsenbranche. Alleen Unieboek gaf al twaalf verschillende reisgidsenseries uit! Rond 2002 was sanering dan ook noodzakelijk en verminderde Unieboek het aantal reisgidsenseries dat ze uitgaf.

Odyssee gaat digitaal


Bartho Hendriksen en Leo Platvoet grepen –na een ‘sabatical’ van enkele jaren- deze mogelijkheid aan om een nieuw concept voor reisgidsen te bedenken. Zij kregen de volledige beschikking over de naam Odyssee en hun eigen teksten, en ontwikkelde de digitale reisgids.
In 2007 begonnen zij met het actualiseren en digitaliseren van de Odyssee Reisgidsen. In 2009 ging de Odyssee-website met een pilot van start: de reiziger kon zijn of haar eigen gids samenstellen en kreeg die meteen als een PDF in de mailbox. Van elke bestemming –stad of regio – kan alleen dát deel besteld worden, dat ook echt bezocht gaat worden. Bovendien kunnen nieuwe ontwikkelingen (een grote brand of nieuw museum) nu snel in de tekst worden verwerkt. Het grote voordeel hiervan is dat de reisgids op maat en actueel is - én beduidend goedkoper dan een reisgids uit de winkel.
De pilot sloeg aan en vanaf 2010 is Odyssee in full swing. Al snel bleek het nieuwe concept een grote aantrekkingskracht te hebben op allerlei mensen, die graag hun passie voor een stad, streek of eiland in een Odyssee-gids willen vertalen. En dus is sindsdien het aantal gidsen sterk gegroeid, waarbij ook het aanbod van typen reisgidsen steeds diverser is geworden: een fietsgids Berlijn, een wandelgids Brussel en een tramgids Praag, naast nieuwe bestemmingen als de Lofoten, Valencia, Istanbul en Dresden.
Het bieden van keuzemogelijkheden staat voor Odyssee centraal. Daarom is het mogelijk om –vanaf 48 blz- te kiezen voor een paperback. De PDF’s zijn geschikt voor I-Pod, I-Pad en E-book reader en de eerste Odyssee App (Fietsen in Berlijn) is inmiddels in de Android Market en Apple Store verkrijgbaar. Kortom: Odyssee, daar reis je mee!

 

 

Ga naar: www.odyssee-reisgidsen.nl

Odyssee is ook te vinden op Twitter en Facebook

Ook leuk: de pers over Odyssee Reisgidsen